Вітаю Вас Гість!
П`ятниця, 26.04.2024, 03:05
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Міні-чат

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 118

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Каталог україномовних сайтів

Форма входу

free counters

Пошук

Головна » 2012 » Січень » 20 » Святкування Богоявлення у Вербівці
14:18
Святкування Богоявлення у Вербівці

Вже понад 3 роки на мальовничих пагорбах річки Роставиці, яку у своїй "Кайдашевій сім'ї" описував І. Нечуй-Левицький, у невеликому селі Вербівка на Житомирщині формується та утверджується греко-католицька парафія. Весь цей час духовним наставником громади є о. Олег Лучка, зусиллями якого нині розпочато будівництво храму у Вербівці, так як увесь цей час люди збираються на відправи у каплиці. За цей час парафія гостинно прийняла у себе і молодіжний табір, і не одне храмове свято.

Але новий 2012 рік, який настав не так давно, вже запам'ятався для вербівців своїми подіями. На початку року найактивніші прихожани каплиці Різдва Богородиці вітали односельчан з Різдвом та веселою колядою ходили від хати до хати, несучи радість народження Спасителя.

А на свято Богоявлення Господнього, відомого в народі як Йордан, було організовано велике водосвяття в одному з місцевих ставів. Найсміливіші мешканці після освячення води слідуючи прикладу о. Олега купалися у воді, яка, як вважають у народі, в цей день стає йорданською. Після купання зігрітися помагали гарячі напої та серця людей, котрі раділи можливості поспілкуватися один з одним, зі священником та гостями села.

Протягом двох днів, традиційно, о. Олег з помічниками з Фастова відвідали всіх жителів села окропивши їхні домівки свяченою водою та привітавши зі святами.  

"Цьогорічні святкування є наймасовішими за останнє десятиліття - ділилися враженнями вербівці, - а купання взагалі відбувалося вперше в таку пору року і добре, що виявилось багато бажаючих! Тепер і на наступний рік потрібно влаштувати ще більше свято, відроджувати у пам'яті людей давні традиції таких святкувань."

Впевнені, що з такими амбіціями та такою кількістю небайдужих наступне Водохреща переросте на рівень загальносільського святкування, започатковуючи чудову традицію Йорданських святкувань.

Настя Мінко, ДивенСвіт






Переглядів: 831 | Додав: FrVitaliy | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
1 мирослава  
0
дуже цікаво, хотілося б побачити це на власні очі!!!!! Молодці!

Ім`я *:
Email *:
Код *: