Вітаю Вас Гість!
Четвер, 28.03.2024, 10:56
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Міні-чат

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 118

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Каталог україномовних сайтів

Форма входу

free counters

Пошук

Парафії протопресвітерства

Головна » 2016 » Жовтень » 3 » Парафія святого Василія Великого міста Житомира
21:31
Парафія святого Василія Великого міста Житомира

Персональний сайт парафії: http://stbasilparish.at.ua

Парафія заснована 2 квітня 1997 року, коли на установчих загальних зборах парафії був прийнятий її статут і подано прохання про реєстрацію громади органами державної влади. 15 вересня цього ж року громаду було зареєстровано Житомирською облдержадміністрацією. Оскільки усі храми Житомира, що мала у власності наша Церква ще до заборони і цілковитого знищення її московськими царями були або знищені або перебудовані, то громаді нічого більше не залишалося як просити допомоги і тимчасового притулку у братів-християн. На це прохання радо відгукнувся лише єпископ Ян Пурвінський, ординарій Києво-Житомирської римо-католицької Дієцезії. З цього часу і до лютого 2007 року громада збиралася у костелі святої мучениці Софії.

Під час формування громади до нас навідувалися священики сусідніх парафій, зокрема з міста Бердичева. Тоді на численні прохання парафіян на парафію було призначено настоятеля. За розпорядження преосвященного Василія Медвіта, Екзарха Києво-Вишгородського грамотою від 25 грудня 1998 року отця Віталія Сидорука було призначено адміністратором для вірних УГКЦ у місті Житомирі і околицях.

Наступною проблемою стало питання будівництва храму. Після проведення загальних зборів 17 травня 1999 року парафіяни звернулися до Житомирського міського голови з проханням про виділення земельної ділянки під будівництво церкви. Паралельно почали проводити роботи по виконанню проектної документації для будівництва нового храму. Після проведення конкурсу реалізацію цього завдання було доручено Житомирському ТОВ "Портал”. Члени парафії, сповнені віри та оптимізму безнастанно працювали над втіленням цього грандіозного задуму в життя. 

Свято Покрову Пресвятої Богородиці принесло в серця житомирських греко-католиків нову радість. 14 жовтня 2000 року преосвященний Василій Медвіт, Екзарх Києво-Вишгородський, освятив ділянку під будівництво нового храму. Ця значна подія додала натхнення для ще більш потужнішої праці усім нашим парафіянам. Таким чином на закінчення 2002 року наша громада мала виділену під будівництво земельну ділянку і повністю готовий робочий проект храму, що пройшов експертизу та усі погодження.

Понеділок, 16 червня 2003 року, коли Церква святкувала день Святого Духа, став для наших вірних днем особливої радості. У цей день відбулося освячення та закладення наріжного каменя нашого храму на честь святого Василія Великого, який здійснив Його Преосвященство Василій Медвіт, Екзарх Києво-Вишгородський у співслужінні з владикою Яном Пурвінським та духовенством УГКЦ та у присутності багатьох гостей. 

З цього дня почалося будівництво цокольної частини храму, яка тривала три з половиною роки. У лютому 2007 року ці роботи було майже закінчено, що дало змогу розпочати проведення богослужінь вже у своєму храмі. Перша Літургія тут була відслужена 11 лютого 2007 року.

1 квітня 2007 року, у Квітну неділю, Преосвященний Владика Богдан (Дзюрах), єпископ-помічник Київської архиєпархії, прибув до Житомира, щоб освятити престол нижнього храму церкви святого Василія Великого. Святкування розпочалося о 10:00 з посвячення престолу та продовжилося архиєрейською Божественною Літургією, яку очолив Владика Богдан. Для спільної молитви прибули також духовенство з Києва та Житомирської області. 

Новий храм буде двоповерховим. Нижній храм освячено на честь світлого празника входу Господнього до Єрусалиму. Незабаром на вже збудованому цокольному поверсі розпочнеться будівництво головного храму на честь святителя Василія Великого, а поки що парафія збирається на богослужіння в нижньому храмі, де влаштовано та освячено нижній храм на честь світлого празника входу Господнього у Єрусалим.

З тієї причини, що храм ще не добудовано і не введено в експлуатацію, ми не маємо визначеної адреси (Можливо буде надано поштову адресу - вул. Шевченка, 111) . Але Ви можете знайти нас на нашому будівельному майданчику на розі вулиць Вітрука - Шевченка. Доїхати можна тролейбусами №№ 1, 2, 3, 4, чи іншим транспортом до зупинки "Промавтоматика".

<

 

На сьогоднішній день богослужіння відправляються щоденно за таким розкладом: 


 

З понеділка по п'ятницю: 

Божественна Літургія - 08:30 (у зимовий перід в монастирі)


 

СУБОТА

Божественна Літургія - 10:00

Вечірня - 18:00


 

НЕДІЛЯ

Утреня або вервиця - 09:00

Часи - 09:40

Божественна Літургія - 10:00


 

Усі парафіяни можуть прийняти Святі Тайни, а також різного чину освячення та благословення. У цих випадках необхідно особисто звертатися до отця-пароха.

Бажаючим отримати Святу Тайну Хрещення необхідно звернутися за місяць, а Святу Тайну Вінчання — за три місяці до запланованого дня звершення Таїнства.

При парафії функціонує недільна катехитична школа. Заняття відбуваються у трьох вікових групах (молодша, середня та дорослих) після недільної Літургії у храмі та пристосованих для цього приміщеннях. Також збирається молодіжна група у час, який визначають самі.

Також при парафії існує художньо-катехитична школа та гурток церковного співу під проводом сестер-василіянок. Заняття проходять у монастирі в неділю о 16:30.

Переглядів: 1980 | Додав: FrVitaliy | Рейтинг: 4.3/6
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: