Вітаю Вас Гість!
Субота, 27.04.2024, 15:51
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Міні-чат

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 118

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Каталог україномовних сайтів

Форма входу

free counters

Пошук

Головна » 2010 » Грудень » 16 » «Вишгородська Богородиця» перебуває у Чуднові
22:27
«Вишгородська Богородиця» перебуває у Чуднові

Поклонімося "Вишгородській іконі”  у Чуднові

Нещодавно з Вакуленчука до Чуднова прибула копія ікони Вишгородської (Володимирської) Богородиці. Вже довгий час вона мандрує містами та селами Київської архиєпархії. Багато людей приходить до Неї зі своїми болями, переживаннями, проханнями, вимолюючи ласк для своїх родин.

Згідно з оповіданням автора хроніки, Вишгородська ікона - робота невідомого грецького іконописця. З Константинополя була перенесена на Русь до Києва близько 1131 р. Деякі мистецтвознавці, наприклад, Степовик вважають, що знаходилася вона в Десятинній Церкві у Вишгороді, тому засвідчують, що рання назва цієї ікони Вишгородська. У 1155 році північний князь Русі Юрій Довгорукий після здобуття Києва, забрав цю ікону та переніс до Володимира звідкіля отримала вона другу назву – Володимирська. Ікона збереглася незважаючи на безліч пожеж та знищень під час татарських наїздів. У 1395 році ікону перенесли до Москви, де вона знаходиться і по сьогодні.

Важливо зазначити, що іконописання знає декілька типів представлення Бгородиці. Найбільш поширена Одигітрія – "Та, що показує дорогу ”, представляє христологічну догму та вказує на свого Сина. Діва тримає благословенне дитя на своїм лівім рамені, а правою вказує на Спасителя. Натомість Діва типу Єліуса – "Діва Ніжності” тулить дитя до себе підкреслюючи материнство. Володимирська Ікона поєднала в собі ці два типи.

До Чуднова ікону було перенесено у неділю 12 грудня. Зустріли її вірні парафії Святого архистратига Михаїла Української Греко-Католицької Церкви разом з о. Степаном.  Згодом до Богородиці молилися Акафіст. Тут не відчувалося сірих буднів селища, настрій людей був справді піднесений, бо до них завітала Богородиця.

Ніжні обійми матері та дитяти – це далеко не сентиментальний образ. Це відображення таємничого взаємозв’язку між Богом та людством, який став можливим через Воплочення.

Впродовж цілого тижня до ікони Вишгородської Богородиці слижитимуться Молебні та Акафісти о 10.00 та 17.00. Наша капличка знаходиться за адресою 50-ти річчя Жовтня, 7 (адмінприміщення райспоживспілки).

 

о. Степан Вавричин

адміністратор парафії

Святого архистратига Михаїла

Переглядів: 1447 | Додав: FrVitaliy | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: