Вітаю Вас Гість!
Середа, 24.04.2024, 10:38
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Міні-чат

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 118

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Каталог україномовних сайтів

Форма входу

free counters

Пошук

Головна » 2016 » Липень » 5 » У Житомирі відкрилась виставка до 25-ї річниці легалізації УГКЦ
20:28
У Житомирі відкрилась виставка до 25-ї річниці легалізації УГКЦ

У Житомирській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олега Ольжича 5 липня відкрилась виставка «До світла воскресіння крізь терни катакомб», яка присвячена 25-й річниці легалізації Української Греко-Католицької Церкви (1989-2009).

Виставка відкрилась за ініціативи протопресвітера Житомирського протопресвітерства Київської архиєпархії Української Греко-Католицької Церкви (УГКЦ) протоієрея Віталія Сидорука, при сприянні управління культури Житомирської облдержадміністрації за підтримки Інституту Історії Церкви Українського Католицького університету та «Живого Телебачення».

Виставка охоплює період 1939 - 1991 років та відображає три важливі етапи трагічної і водночас героїчної історії УГКЦ ХХ століття – насильницьку ліквідацію, підпілля та легалізацію в 1989 році.

Матеріали фотовиставки на окремих прикладах узагальнюють і представляють становище УГКЦ в умовах переслідувань, розкривають форми спротиву і підпільної діяльності духовенства і мирян, методи боротьби за визнання своїх прав.

Основа виставки – це матеріали Інституту Історії Церкви Українського Католицького університету, спомини очевидців та активних учасників підпілля, які були зібрано протягом 1992-2009 років, документи державних архівів, фотографії з приватних збірок. У виставці показано життєві історії представників греко-католицького кліру, чернецтва, мирян, у кожній з яких – неповторна людська доля.

Вступне слово виголосив протоієрей Віталій Сидорук, після чого директор Інституту Історії Церкви Світлана Гуркіна відкрила виставку та передала у фонди бібліотеки видання УКУ про історію УГКЦ. Завершальне слово мав Режисер фільму «Ті, що вірні» Валентин Діхтяренко.

Після відкриття виставки усі присутні переглянули документальну стрічку «Ті, що вірні». В ній розповідається про історію заборони і легалізації найбільш переслідуваної Церкви ХХ століття. Після насильної ліквідації у 1946 році, вірні УГКЦ протягом 43 років зберігали свою віру у підпіллі. Герої стрічки, які здійснили вихід УГКЦ з катакомб, живуть в Україні та Росії, їх долі тісно переплетені з історією Церкви та епохи.

За матеріалами прес-служби ОДА

 

Переглядів: 685 | Додав: FrVitaliy | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: