Вітаю Вас Гість!
Четвер, 28.03.2024, 22:06
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Міні-чат

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 118

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Каталог україномовних сайтів

Форма входу

free counters

Пошук

Парафії протопресвітерства

Головна » 2008 » Липень » 30 » Парафія Успіння Пресвятої Богородиці смт Ружин
20:23
Парафія Успіння Пресвятої Богородиці смт Ружин

Парафія Успіння Пресвятої Богородиці смт Ружин офіційно розпочинає свою діяльність 17 квітня 2016 року, коли на загальних зборах громади вірних Української Греко-Католицької Церкви у селищі було прийняте рішення про звернення до державних органів влади з проханням про реєстрацію нової парафії. Проте історія УГКЦ на цих землях, як і у багатьох інших містах та селах центральної України сягає більш давніх часів.

У перебігу історичного минулого, одне із найважливіших місць у світогляді людей займає релігія. Володимир Великий охрестивши Київську державу у 988 році оголосив християнство як духовний, культурний, державотворчий пріоритет нашого народу. Археологічні розкопки на території Ружина виявили хрест-енкольпіон, датований кінцем XIIст., що свідчить про глибоке християнське коріння цього краю. На жаль через монгольську навалу, та пізніше постійні набіги татарських орд  не вдалося зберегти духовних надбань нашого краю. Тому конкретна дата початку релігійного життя тут невідома. Щодо початку діяльності тут Унійної Церкви, то відомо, що Унію було проголошено у храмі святого Миколая напередодні престольного свята. І це цікавий факт, оскільки перша згадка про храм у Ружині, який був збудований у 1727 року був храмом святого Миколая і тут служили уніатські (греко-католицькі) священики. Є зафіксовано, що у 1746 році парафія налічувала 100 дворів у містечку і 60 дворів у передмісті  Баламутівці (сьогоднішнє село Заріччя). У 1761 році була зведена інша церква святого Миколая, яка  проіснувала до 1821 р.

Відомий українськи краєзнавець Лаврентій Похилевич  у своїй історичній праці «Сказання про населені місцевості Київської губернії», описує про ці храми наступне: «Дуже важливою пам’яткою храму святого Миколая була намісна ікона Пресвятої Богородиці, прославлена багатьма чудесами. Який за переданням був взятий із давньої дерев’яної каплички, яка була побудована на цілющому джерелі. Багато молільників сходилося в Ружин, як для того, щоб поклонитися чудотворному образу, так і для того щоб зачерпнути води із джерела. Зберігся унікальний документ про опис майна храму. В ньому описується, що це була трьох купольна споруда, зведена з дуба. Окрасою був невисокий, різьблений іконостас, престол, срібний напрестольний хрест, велика срібна, визолочена чаша. Стіни були прикрашені іконами, освітлювався храм панікадилом, по боках красувалися гарні іконічні хоругви, а в одному із кутів стояла купіль для хрещення. У церкві був широкий вибір священичих риз та розкішна бібліотека. З часом храм ставав все тіснішим для зростаючої кількості мирян. Самі прихожани не могли змінити цієї ситуації, оскільки, були кріпаками.»

З 1821 року діє кам’яна церква, яка була його окрасою не тільки Ружина,  але і його околиць. Вона була цегляною, а кольорові вітражі були привезені аж із Берліна, що для тогочасного провінційного містечка було екзотикою. У 1821 році ще не було кам’яних церков, ні у Білій Церкі, ні в Фастові, ні в Макрові, ні в інших містечках Південної Київщини. Тому цей храм десятиліття дивував паломників та приїжджих, котрі прямували до Києва. Храм будувався за сприянням графині Емілії Калиновської.

Першим відомим настоятелем храму святого Миколая був священик Нікіта Компан – представник стародавньої духовної династії, висвячений греко-католицьким митрополитом. Коли відбувся другий поділ Польщі, в 1793 році Ружин потрапляє під владу Російської імперії. Катерина ІІ своїм указом скасовує унію, а священиків насильно переводить до православної  не Київської, а нової Московської традиції. Звичайно, що священики відстоювали свій греко-католицький обряд, церкву Володимирового хрещення, тому унія остаточно була скасована силоміць, аж у 1839 році.

Після революції 1917 року, в часі більшовицьких антицерковних репресій, розстрілювали священників, розкрадали церковне майно і руйнували храми. Так і храм святого Миколая потрапив у ці страшні жорна, який разом із могилами був зрівняний із землею. А на цьому святому місці, де сотнями років наші діди і прадіди молилися Божественну святу Службу Божу, атеїсти звели колгоспний ринок, який і досі провадить свою торгівлю у церковні свята і неділі на кістках своїх предків.

У 2008 році, у с. Вербівка Ружинського району, була відновлена греко-католицька громада. Це стало поштовхом до того, що у 2016 році мешканці Ружина також виявили бажання відновити греко-католицьку громаду у своєму селищі, та звернулися з цим питанням до вже відомого у цій місцевості своєю активною діяльністю адміністратора парафії Різдва Пресвятої Богородиці у Вербівці ієрея Олега Лучки. Заснована парафія у Ружині  17 квітня 2016 р. Б. Проте активне і постійне богослужбове життя розпочалося лише 29 липня 2018 року з призначення сюди окремого священика, а 28 вересня 2018 року парафія вже змогла вперше відзначити свій храмовий празник.

Богослужіння наразі відбуваються в орендованому приміщенні, на першому поверсі будинку СЕС, по вул. О. Бурди, 53, якраз поряд із ринком, де колись був величний Свято-Миколаївський храм. Парафія перебуває у стані активного розвитку, та з Божою допомогою поволі зростає. Окрім Богослужінь, регулярно проводяться катехитичні зустрічі, Біблійні читання, започатковано курс християнської етики та гурток іконопису в Ружинській гімназії. Йде підготовка до першої сповіді, проводяться різні ознайомчі зустрічі. Парафія молиться і шукає ділянку для спорудження храму. На сьогоднішній день адміністратором парафії є ієрей Іван Стефанишин.

Богослужіння у капличці відправляються щоденно за таким розпорядком:

З понеділка по п’ятницю

07:30 - Божественна Літургія (за здоровя)

Субота

09:00 - Божественна Літургія (заупокійна)

Неділя

09:00 - Утреня

10:00 - Божественна Літургія

 

За детальнішою інформацією звертайтесь за тел.: 098 598 40 62 о. Іван

 

Переглядів: 669 | Додав: FrVitaliy | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: